Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Pogonophobia vrs Pogonophilia

Με αφορμή την πέμπτη Σεπτεμβρίου που πλησιάζει κι έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Γένια είπα να ξαναπιάσω το θέμα. Σε παλαιότερη ανάρτηση (βλ. 'Τα γένια είναι γοητεία') μίλησα εκτενώς για το μούσι ως στοιχείο της χιπστερικής εξωτερικής εμφάνισης κι όχι μόνο. Σήμερα έπεσα τυχαία σερφάροντας στο διαδίκτυο στον όρο Pogonophobia (από το αρχαίο πώγων & φόβος). Φαίνεται πως ανάμεσα στις διάφορες ψυχολογικές φοβίες του ανθρώπινου είδους υπάρχει κι αυτή για τα γένια ή μούσια. Επίσης με το όρο αναφέρονται και γενικότερα στον ρατσισμό του "ξυραφιού" όταν σε συγκεκριμένους θρησκευτικούς, κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους επιβάλλεται σε κάποιον να είναι ξυρισμένος ειδάλλως περιθωριοποιείται.

Στον αντίποδα βρίσκεται φυσικά η Pogonophilia, η υπέρμετρη δηλαδή λατρεία για τα γένια και τους γενειοφόρους άνδρες εν γένει. Δεν χρειάζεται νομίζω να επεκταθώ περαιτέρω το έκανα στο προαναφερθέν άρθρο παλαιότερα. Μετά τη βικτοριανή περίοδο διανύουμε μια δεύτερη μεγάλη αναγέννηση της γενειάδας πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα!



Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα γένια όχι μόνο αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία ενός άνδρα αλλά τον κάνουν και πιο ελκυστικό, περί ορέξεως... Επίσης μπορούν να φανούν χρήσιμα και για άλλες πιο... ευφάνταστες χρήσεις.





ÓΑλέξανδρος Κεφαλάς  2015




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου